25 April 2016

Housewife vs workingmom

Assalamualaikum..lately ni selalu sgt viral dekat fb pasai isu being a housewife, isu working women bg mak jaga anak , dan yang sewaktu dengannya..Being a career women before I understand what these women are facing..Nak kena kerja cari duit bantu suami dengan keadaan zaman sekarang yg semua benda pun nak pakai duit, nak jaga anak2 lagi dan nak kejar kerjaya lagi..memang xmudah..bila dah kerja ni anak2 memang la nak kena hantaq kat taska or cari pengasuh..dengan macam2 kes yg kita dengar sekarang ni pasai pengasuh dera budak, kecuaian yg berlaku dekat taska..Ya Allah..mesti la susah hati..kalo yg masih ada mak mesti la lagi selesa mak kita yg jaga sendiri kan..

Isu bagi mak sendiri jaga anak ni, I believe everyone have their own opinion..as for me xsalah pun bagi mak jaga anak kalo mak kita 2 sehat walafiat dan mmg dia sendiri yang nak jaga cucu dia..kadang2 depa pun suka ada cucu di sekeliling, tak bosan dengan keletah anak2 kecik walaupun sebenarnya memenatkan especially budak2 yang banyak akai ni.. (org kedah kata)..but we as parents jangan la amik kesempatan pulak..dah abih kerja blk terus amik anak2 jgn duk p jalan jalan cari makan la, cari baju la cari beg tangan dan cari dan cari la..'dah penat keja kena la reward diri, jalan2 cari makan'..xpayah duk reward sgt!..mak ayah kita dah tua..kalo kita keja penat, depa berganda2 lagi penat..pasai bagi duit dekat mak sbg upah jaga anak 2 mesti la kena bg.. (my opinion) kalo mak xjaga anak kita pun mesti kena bagi apatah lg kalo dia tlg jagakan anak kita..tu tanggungjawab kita sebagai anak..jgnla kita berkira dgn mak ayah pasai duit..kesenangan yg kita dapat harini semua sebab doa mak ayah..apalah sangat setakat duit 2 3 ratus kalo nak dibandingkan dengan jasa depa..2 3 juta pun xterbanding..bagi la setakat mana yg kita mampu tanda penghargaan kita..insyaAllah rezeki kita melimpah kalo kita xberkira dengan mak ayah kita..

Housewife vs workingmom..Alhamdulillah dua dua sekali iolls dah merasa..

"Seronokla jd housewife..duk umah jaga anak ja, bleh bgn lewat, xpayah kalut2 bgn pagi, bleh rehat2 kat umah, tgk tv..syoknya"
Alhamdulillah seronok jadi housewife but its not that easy..Alhamdulillah seronok jadi housewife dapat jaga family..hati tenang xpayah nak pikiq 'anak aku ok ka kat umah pengasuh? Demam ka sakit ka jatuh ka apa ka..ketenangan hati..keindahan yang xdapat dibeli dengan duit..xdapat diganti dengan kemewahan harta benda..

Alhamdulillah seronok jadi housewife..walaupun bukanla semudah yang disangka..penat..sangat penat..bangun pagi kemas rumah, basuh baju, sidai baju sambil2 masak..nnt anak dah bangun layan anak main pulak, bagi makan, mandi, ligan anak sana sini, kemas rumah 30x, buang sampah, lipat kain, mop lantai..p mandi or p toilet ekspres1minit takut anak jatuh panjat meja ka panjat tangga ka panjat kerusi ka..peluh xkering la pendek kata kalo jd housewife (unless on aircond 24 jam)..makan? Kadang2 sampai terlupa nak makan or mandi pun xsempat..

Housewife..your husband and your children are your very best friend..kalo dulu time keja ada masa sembang-sembang dengan kawan waktu rehat..p makan sama2, p shopping2 kat sogo ari jumaat karaoke la apa la..but not anymore..nasib baik we have wassap and facebook and all these days..kalo tak your husband and children are your only friend around you.. :-D

But above all that, being a housewife or a working mom/women shares one similar goal which is giving the best to the beloved family..semoga Allah merahmati dan memudahkan segala urusan kita dlm memberikan yang terbaik untuk keluarga tersayang..Amin..

1 comment:


  1. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

    شركة المثالية للتنظيف
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام
    شركة المثالية للتنظيف بالخبر

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...